Bedankt
Agenda
Waar naar toeRojerMuziekKompas pakt door!

Deel 1: Muziek maakt slimmer dan je denkt.

De wereld om ons heen verandert. Wat tien jaar geleden nog onmogelijk leek wordt nu uitgevoerd. Zo verandert ook het onderwijs, de inzichten in hoe kinderen leren en hoe hun persoonlijkheid zich ontwikkelt zijn een openbaring en helpen om beter te begrijpen hoe kinderen zich optimaal ontwikkelen . Op scholen wordt passend onderwijs gegeven, gepersonaliseerd leren is aan orde van de dag. Dit betekent dat scholen keuzes moeten maken, elke week opnieuw, elke periode opnieuw, elk schooljaar opnieuw. Veelal wordt de keuze dan gemaakt voor kernvakken.

Mede als gevolg daarvan krijgt muziekonderwijs nu vaak minder voorrang. Zanglessen, ritmes klappen, spelen op kleine slagwerkinstrumenten of muziek maken op melodische instrumenten schiet er door het volle onderwijsprogramma bij in.

Nieuwe onderzoeken naar de werking van de hersenen bewijzen steeds meer hoe belangrijk muziek maken is voor de ontwikkeling van kinderen: ‘Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd.’ (bron: www.muziekmaaktslim.nl)

Fanfare St. Willibrordus neemt het initiatief om kinderen vanaf 8 jaar het plezier van het muziek maken te laten beleven. Ze biedt een muziekprogramma aan met als doel kinderen plezier in het maken van muziek te laten ervaren, om er uiteindelijk beter van te worden en inzicht te krijgen in hun eigen talent.

Voor meer informatie
FB: RojerMuziekKompas
Web: www.Fanfare-Stramproy.nl

 


RojerMuziekKompas pakt door!

Deel 2: Muziek maakt slimmer dan je denkt.

De wereld om ons heen verandert. Het lijkt wel of iedereen individualistischer wordt. Steeds meer mensen zien we in gezelschap met de mobiel in de hand appen of chatten met anderen. Jongeren zijn met deze technologie opgegroeid en gebruiken ze het meest. Afspreken of elkaar in ‘real life’ zien is een uitzondering.
Is dit een goede ontwikkeling? Uiteraard zitten er goede kanten aan, maar in de media wordt in toenemende mate aandacht gevraagd voor het verlaagde zelfbeeld onder jongeren en een groeiend aantal  depressies.

Natuurlijk helpt het als kinderen vanaf jonge leeftijd aan teamsport of groepsactiviteiten meedoen. Het maken van een muziek heeft daarbij nog extra voordelen.

Nieuwe inzichten in de werking van de hersenen bewijzen hoe belangrijk muziek maken is, voor de ontwikkeling van kinderen: ‘Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat het gezamenlijk musiceren het groepsgevoel en discipline versterkt, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld.’(bron:>www.muziekmaaktslim.nl

Vanaf september start in Stramproy het RojerMuziekKompas. Kinderen van 8 t/m 12 jaar gaan in een groep het plezier van muziek maken ervaren en beleven. Uiteindelijk is het maken van muziek ontzettend leuk. Dat dit goed is voor de persoonlijke ontwikkeling is mooi meegenomen.

 


RojerMuziekKompas pakt door!

Deel 3: Muziek maken, dat mag je niet missen!

De wereld om ons heen verandert snel. We leven in een snelle, vluchtige wereld, je plaatst een bericht, foto of filmpje op FaceBook, Instagram, Marktplaats of YouTube. Een uur later zijn er tientallen berichten bijgekomen en jouw aandeel op het wereldwijde web is tientallen keren gezien, maar ook al bijna vergeten.

Onze concentratieboog wordt korter en korter en dit is ook bij jongeren te merken. Alles moet leuk, flitsend en snel zijn. Helaas komen ze er ook snel achter dat dit niet altijd zo is. Soms moet je werken, geduld hebben en doorzetten om je doel te bereiken.

Deze vaardigheden moeten getraind worden en: “jong geleerd, is oud gedaan”. In het maken van muziek zit het trainen van deze disciplines helemaal verweven. Je leert dat niet alles met één keer doen lukt, dat je je op één ding moet concentreren. Het maken van muziek vraagt op drie belangrijke gebieden actie van de hersenen, namelijk op motorisch, visueel en auditief vlak (bron: www.muziekmaaktslim.nl). Met andere woorden: (fijne) bewegingen, kijken en luisteren worden geoefend. Geen tijd dus om af te dwalen of te zappen in je hoofd.

RojerMuziekKompas gaat op een leuke, speelse manier met kinderen aan de slag. In een groep maak je op een nieuwe uitdagende manier muziek. Je ervaart hoe leuk het is om muziek te maken en je merkt niet dat je er ook nog eens heel veel van leert.

 


De lessen zijn gestart.

Op 4 september zijn de lessen van het RojerMuziekKompas gestart, inmiddels zijn we over de helft. De kinderen hebben elke maandag, na schooltijd, drie kwartier les in een lokaal van de basisschool. Ze ervaren de muzieklessen als super leuk en dat is belangrijk, want muziek maken of een muziekles volgen moet geassocieerd worden met gezelligheid en het leuk vinden.

In de zesde les hebben ze kennisgemaakt met verschillende koperinstrumenten en in les acht maken ze kennis met alle slagwerkinstrumenten die in een orkest kunnen zitten.
De kinderen hebben ook zelf al op in een instrument gespeeld. Wat is het toch heerlijk om dan al die blije gezichtjes te zien. Niets zo mooi als dat.

Voor meer informatie over RojerMuziekKompas:
www.fanfare-stramproy.nl
fb: RojerMuziekKompas

 


Muziekles: Leuk en Leerzaam.

Tijdens de lessen van het RojerMuziekKompas hebben de enthousiaste kinderen al geleerd dat er heel veel instrumenten bestaan. Ze weten nu welke instrumenten hoog of juist laag spelen en kennen het verschil tussen een koper en een houtinstrument.

Ook hebben ze geleerd dat er veel verschillende orkest-samenstellingen zijn. Een belangrijk onderdeel uit deze specifieke les was natuurlijk de samenstelling van een fanfareorkest. Geweldig toch om het jonge brein op deze leuke en speelse manier te verreiken.

Elke maandag na schooltijd in een lokaal van de basisschool worden de lessen van het RojerMuziekKompas gegeven. De lessen duren  drie kwartier en worden verzorgd door Diana Heijmans.

Voor meer informatie over RojerMuziekKompas:
www.fanfare-stramproy.nl
fb: RojerMuziekKompas

 


Op Maat!

De muzikantjes van RojerMuziekKompas hebben al vijf noten geleerd op de blokfluit. Ook kunnen ze zien hoelang een noot duurt. Het geeft zelfvertrouwen en het idee dat je al bijna een optreden kunt verzorgen in het concertgebouw. Het lag in de lijn der verwachting dat de kinderen zelf om liedjes gingen vragen en wat is er nu leuker dan Sinterklaasliedjes.

Dit werd een uitdaging voor Diana Heijmans, want vijf noten zijn er eerlijk gezegd toch weinig. Diana heeft drie liedjes kunnen aanpassen en de laatste les was het zover. De jongens en meiden speelden samen drie echte Sinterklaas liedjes.

De lessen van RojerMuziekKompas worden aangepast aan de beleving van de verse muzikantjes. Zo blijft het leuk, uitdagend en leerzaam.

In het nieuwe jaar gaan we door!
RojerMuziekKompas biedt dan een ‘muziekklas’ en een ‘instrumentenklas’ aan. De lessen van de muziekklas worden elke maandag gegeven op de basisschool en starten om 15.15 uur. De instrumentenklas begint om 16.15uur, ook op maandag. Zorg dat je erbij bent!

Voor meer informatie over RojerMuziekKompas:
fanfare-stramproy.nl
fb: RojerMuziekKompas

 


RoyerMuziekKompas, dat mag je niet missen!

De eerste muziekklas van RojerMuziekKompas zit er bijna op. Op 24 december zullen de muzikantjes een heuse presentatie geven in De Zaal in Stramproy.
Dit moet natuurlijk voorbereid worden en daar zijn ze nu mee bezig.
Hartstikke spannend natuurlijk. Gelukkig wordt er thuis geoefend en dat is duidelijk hoorbaar.
Dit maakt muziek maken nog leuker en maakt je blij. We zijn nu al trots op ze allemaal.

Daarom gaan we door. De lessen van RojerMuziekKompas zijn leuk, uitdagend en leerzaam. En vergeet niet dat muziek maken ook goed is voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Kinderen die muziekles hebben gehad kunnen beter schakelen tussen de verschillende taken, makkelijker problemen oplossen en verwerken informatie sneller.

RojerMuziekKompas biedt in het nieuwe jaar een ‘muziekklas’ en ‘instrumenten klas’ aan. De muziekklas is voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.
In de lessen van de muziekklas wordt de basis aangeboden.
De kinderen leren o.a. het verschil in toonhoogtes herkennen, lengte van noten, blokfluit spelen en ze maken kennis met verschillende instrumenten.

Hier moet je bij zijn!

Voor meer informatie over RojerMuziekKompas:
fanfare-stramproy.nl
fb: RojerMuziekKompas

 


Insteek RojerMuziekKompas

Betaalbaar;
Leuk en leerzaam;
Korte lessen cyclus;
het plezier van samen muziek maken ervaren;
vernieuwend, aangepast aan de wensen van nu.
Bijdrage aan persoonlijke ontwikkeling van het kind
Maakt slim.


Muzieklessen schooljaar 2018-2019

verzorgt door Diana Heijmans-Cuijpers,

Doel: Kinderen enthousiasmeren voor het maken van muziek
voor wie: Kinderen van 8 t/m 12
Aantal lessen: 22 muzieklessen (waarbij de nadruk ligt op het blokfluitspelen) en een presentatie
Lesduur: 45 minuten per les
Lestijd:  15.15 - 16.00 uur, aansluitend aan schooldag
Start:   11 januari 2019
Locatie: Brede School Oprooj, Parklaan 24, Stramproy
Kosten: €60,- voor 2 lessen, inclusief lesmateriaal en blokfluit
   
Contact gegevens: RojerMuziekKompas@gmail.com

Initiatief: Fanfare St. Willibrordus, Stramproy

Ja dit is iets voor mij, download hier het opgave formulier voor RojerMuziekKompas 
Hoofdsponsor
Weert Groep
Jumbo Jansen - Puts
Dropbox
Ga naar Dropbox
Stuur je bestanden naar Dropbox
Social media
Like us
Bedankt
 

 

     

 

   
   
   
   
Powered by FraRo 2010-2018